07.19. 10„ Nem kis dolog, ha az ember az álmaiból
szilárd talajon álló valóságot csinál. ”

Nora Roberts

A két tulajdonos Gyurka Tünde és Tédi Szilárd mindig szívén viselte mások életének jobbá tételét. Az ÉLelem Étteremmel egy olyan kedves helyet teremtettek, ahová betérve bárki megkaphatja a szükséges segítséget abban, hogy miként is teheti egészségesebbé életét, táplálkozását.

A nyers-vegán ételek élettel töltik fel szervezetünket és segítenek helyreállítani a szervezet megfelelő mükődését. Az étterem nap, mint nap megújuló kínálata megmutatja, hogy csupán zöldségek, gyümölcsök, magvak és fűszerek felhasználásával mennyire változatosan lehet étrendünket összeállítani. Az ételek, sütemények sütés, főzés nélkül készülnek, így a nem pusztulnak el a létszükséges enzimek, vitaminok, tápanyagok.

"Célunk, hogy megismertessük és megszerettessük az emberekkel az élő ételek világát. Ezen ételek fogyasztásával jókedvűek, üdék, derűsek, energikusak leszünk. Éttermünkben intenzív, élő ízekkel találkozhatnak, ahol mindenki a kedve szerint válogathat. Szívünkön viseljük, hogy mindent szeretettel, megfelelő odafigyeléssel készítsünk el. Részt veszünk az alapanyagok gondos kiválogatásától elkezdve, a profi szervírozásig minden munkafolyamatban, ezáltal biztosítva, hogy mindenki elégedetten távozzon Tőlünk. Nem csak vegetáriánusokat, vegánokat, nyers-vegánokat várunk éttermünkbe, hanem mindenkit, aki odafigyel testére, táplálkozására, vagy bármilyen betegséggel kell együttélnie (glutén-, laktóz érzékenység, ételallergia stb...), vagy egyszerűen csak ínyenc és igényli azt a fajta kényeztetést, melyet ezek az ételek adhatnak."

Szeretettel várunk: Gyurka Tünde és Tédi Szilárd

A nyers vegán táplálkozásról:

A nyersevés előnyei a nyers diéta bevezetésekor jelentős változások indulnak be a szervezetben, s minél több nyers élelmiszer alkotja étrendünket, annál nyilvánvalóbbá válnak az élettani előnyök. Íme néhány dolog, ami már a kezdet kezdetén, napi 1-2 adag nyersétel beiktatása után észrevehető:

 • Hatékonyabb emésztés, jobb vitalitás
  Szinte mindenki rögtön érzi, hogy a nyerskoszt hatására aktívabbá, „fittebbé” válik. Ennek oka, hogy a nyersétel sokkal könnyebben emészthető, mint mondjuk, egy kiadós húsétel, sajtos makaroni, túrós csusza, szaftos pörkölt, nagy adag sült krumpli, hamburger – vagy bármilyen kész, illetve gyorsétel. Ráadásul a nyers táplálék bőségesen tartalmaz olyan enzimeket (fehérjék alkotta katalizátorokat), melyek a táplálék lebontásával elősegítik az emésztést, s mivel a szervezetünk által mentesül attól, hogy rengeteg bontóenzimet kelljen termelnie a maga erejéből, csökken a szervezet megterhelése.
 • Folyadékpótlás
  A nyerskoszt bőséges mennyiségű vizet juttat a szervezetbe. Ez igen fontos, hiszen már a legenyhébb folyadékhiány is azzal jár, hogy reakcióink lelassulnak, agyunk kihagy, reflexeink, érzékeink eltompulnak, kiszárad a bőr és a száj, székrekedés lép fel stb.
 • Immunerősítés
  Sokan állítják, hogy a nyersdiéta bevezetése után ritkábban betegednek meg. Ez nyilván összefüggésben van a leukocitózissal : a nyersevő ember fehér vérsejtjei „felszabadulnak” , vagyis az immunrendszer minden erejével a tényleges kórokozók felkutatására és likviditására összpontosíthat. Ráadásul a nyerskoszt bőséges mennyiségben biztosít három nagyon fontos antioxidánst : C-vitamint, béta-karotint és cinket, melyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer erősítéséhez.
 • Rostbőség
  Az élelmi rostok javítják a bélműködést, mert feldúsítják a salakanyagot, elősegítve annak gyors kiürülését. A renyhe bélműködés mindenféle panaszt okoz, az egyszerű emésztési panaszoktól (hascsikarás, bélgázosság, székrekedés) a pattanásos bőrön, felszívódási panaszokon és candidán át a súlyos bélgyulladásig – sőt vastagbélrák is kialakulhat.
 • Fitotápanyagok
  Növényi vegyületekről van szó, melyeknek számtalan gyógyhatásuk van: antioxidánsként erősítik az immunitást, stabilizálják a hormonális egyensúlyt, méregtelenítik a májat, védenek a ráktól és az infarkustól, sőt az időskori vakságtól is.
 •                                                                                                                            ( Forrás:Judita Vignall, Nyersből finomat)